sunnuntai 22. elokuuta 2010

Sukkatrikoon värjääminen

Sopivan värisiä sukkahousuja ja sukkia on harvoin saatavilla kaupoista, joten värjääminen on ainoa keino saada raaka-ainetta askarteluun. Kangasvärejä on helppo saada ja ne löytyvät kaupasta usein läheltä pyykinpesuaineita.

Koska lopputulosten ei tarvitse olla pesunkestäviä, voi värjäysohjeita noudattaa soveltaen. Jos haluaa värjätä samalla värillä useita eri tummuusasteita, on värjäykseen kaksi eri tapaa. Liemestä voi tehdä ensin hyvin vahvaa käyttämällä vähemmän nestettä ja kun tummaa materiaalia on riittävästi, voi väriliemeen lisätä nestettä, jolloin lopputulos on vaaleampi. Itse olen päätynyt tekemään vahvan väriliemen ja säätämään tummuusasteen värjäysajalla. Vaaleaa sävyä varten sukkahousuja tarvitsee pitää vain hetki vahvassa liemessä.


Kun sukkahousuja värjää pienissä erissä, ei nestettä tarvitse olla paljon.

Liemen voi pistää talteen vaikka lasipurkkiin ja sitä voi käyttää uudelleen. Lisäksi erivärisiä liemiä voi sekoittaa toisiinsa ja näin saada aikaan uusia sävyjä. Lämmintä vaaleaa vihreää syntyy, kun keltaiseen liemeen lisää varovasti tumman vihreää tai sinistä lientä. Oranssia lientä syntyy keltaisen ja punaisen liemen sekoituksesta. Pohjaksi kannattaa ottaa vaaleampi liemi ja sävyä kannattaa lisätä tummemmalla liemellä. Valkoisista sukkahousuista on tietysti helpointa saada haluamaansa sävyä, mutta väräjäys onnistuu myös mm. beigen värisille sukkahousuille. Jos sukkahousut ovat olleet käytössä, ne pestään ennen värjäystä puhtaiksi.

Kannattaa ottaa huomioon, että huuhteluvaiheessa väri vähän vaalenee siitä, miltä se näyttää kattilassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti