tiistai 2. joulukuuta 2014

Lumiukko ja kuuset

Tämä talvinen koriste pääsi sellaisenaan peikkotalonäyttelyyn, mutta sen osia voi käyttää koristeina yksistäänkin. Voi tehdä esimerkiksi pelkkää kuusimetsää vaikka koko pöydän pituudelta.

Lumiukko vartioi punatulkkujen herkkuhetkeä

Teko-ohje: Lumiukko

Varaa kolme erikokoista styrox- tai paperimassapalloa. Levitä niihin kevyesti liimaa ja peitä ohuesti vanulla. Liimaa kaksi suurinta palloa yhteen. Pallojen väliin voi työntää coctail-tikun. Se kiinnittää pallot tukevasti toisiinsa. Leikkaa valkoisten sukkahousujen sääriosasta pallojen päälle tuleva kangas. Pujota pallot "putken" sisään. Kiristä kangas päistään suppuun ja ompele päät kiinni. Kiristä lumiukon vyötärö langalla. Älä jätä löysiä, vaan kiristä kangas tiukasti.

Päällystä pää vanulla ja pingota pyöreä trikootilkku pään ympärille. Ompele tilkku kaulasta suppuun ja kiinnitä pää vartaloon ompelemalla. Ompele pienet mustat helmet "harsimalla" silmiksi ja suuksi sekä napeiksi. Muotoile nenä huovutussvillasta tai pahvista ja kiinnitä päähän.

Tee kädet askartelupunoksesta (piipunrassista) päällystämällä yksi pitempi pätkä punosta vanulla ja sukkatrikoolla. Tästä syntyy siis molemmat kädet, joita on helpompi taivuttaa kuin, jos tekisit kaksi erillistä kättä. Kiinnitä käsielementti lumiukon niskaan ja hartioille ompelemalla.

Neulo lumiukolle huivi ja huovuta hattu tai neulo pipo. Sido luuta puutikusta ja puretusta narusta tai pienistä varvuista. Kiinnitä hattu päähän ja luuta lumiukon käteen ompelemalla. Kierrä kaulahuivi kaulaan niin, että se peittää niskassa mahdollisesti olevan patin ja ompeleet. Ompele myös huivia kiinni sieltä täältä.


Teko-ohje: Kuusi

Kuusi on koottu pienistä "oksista". Valmista ensin oksia seuraavalla tavalla. Muotoile taipuisasta, ohuesta rautalangasta oksan sisään jäävä kehikko ja peitä se vanulla. Pingota päälle pala sukkatrikoota ja ompele se kiinni oksan alapuolelta. Ompele pistoja ympäri oksaa niin, että siihen tulee pienempiä oksia. Valmista oksia sarjatyönä.

Kuusen oksa eri valmistusvaiheissa

Aloita kuusen kokoaminen sen tyvestä. Kokoa oksista ensin rengas. Nouse sitten ylöspäin kaventaen kuusta kerros kerrokselta. Jos haluat kapean kynttiläkuusen, laita alimpaan kerrokseen 3 tai 4 oksaa. Leveän kuusen voi aloittaa 5 oksalla.

Muotoile latvaa varten pieni "nokka". Rautalangasta muotoillaan kukan mallinen kehikko, jossa on neljä "terälehteä". Kehikko puristetaan suppuun ikäänkuin nupuksi. Kehikon päälle laitetaan vanua ja trikoota ja latva ommellaan samalla tavalla kuin oksat. Kiinnitä nokka kuusen latvaan.


Teko-ohje: Alusta

Leikkaa 3 cm paksusta superlonista pyöristetty ja hieman epämääräisen muotoinen pala alustaksi ja peitä se vanulla. Pingota päälle sukkahousujen housuosasta leikattu trikoopala. Ompele trikoo kiinni superloniin sen alapuolelta. Ompele alustan reunaan pitkiä pistoja sinne tänne ompelulangalla. Kun olet kiinnittänyt alustaan lumiukon ja kuuset, liimaa sen pohjaan vielä pahvi.

Valmista villalangasta pieniä punatulkkuja ja ompele lintuja alustaan ryhmiksi. Harsi maahan pieniä kullankeltaisia helmiä jyviksi.


Teko-ohje: Punatulkku

Leikkaa villalangasta 6 cm pituisia pätkiä (esim. 7 Veljestä):
- punaisesta langasta 16 kpl
- mustasta langasta 8 kpl
- harmaasta langasta 10 kpl

Nosta mustat langat punaisten päälle ja sido keskeltä tiukaksi kimpuksi kaksinkertaisella ompelulangalla.

Harmaasta langasta tulee punatulkulle siivet, mustasta pää ja selkä sekä punaisesta vatsa

Käännä kuvassa ylöspäin osoittavat mustat langat alaspäin osoittavien päälle yhdeksi nipuksi. Sido mustat langat ompelulangalla kiinni punaisiin lankoihin. Sidoskohta on puolessa välissä paksua nippua.

Linnun vartalo ja pyrstö alkavat muotoutua

Laita harmaat langat vatsan alle poikittain siiviksi. Käännä ylöspäin osoittavat punaiset langat siipien alle. Sido kaikki punaiset ja mustat langat tiukasti pyrstöksi.

Jos teet linnun ohuemmasta langasta, lisää lankojen määrää suhteessa sen paksuuteen.

Käännä harmaat langat siiviksi selän päälle ja sido yhteen. Sido siivet vielä pyrstöön kiinni.

Sidoslanka voi olla myös villalankaa, mutta ompelulanka uppoaa paremmin piiloon.

Leikkaa siipien kärjet ja pyrstö tasaiseksi. Liimaa linnulle nokka esim. puolikkaasta auringonkukan siemenestä tai pahvista.

Punatulkut voi kiinnittää hangelle tai pieneen oksaan

Lintuja kannattaa valmistaa sarjatyönä.


2 kommenttia: